## **Autism Residents Advisory Group**



Emma Kofie, ARAG Co-chair



10:00- 10:05

### **AGENDA**



1	Welcome & Introductions - Facilitators / Agenda	Emma Kofie, ARAG Co-chair	10.00	5min
2	Meeting Rules & Review	Emma Kofie, ARAG Co-chair	10.05	10min
3	Theme: Your Health			
	Guest Speakers	Various speakers	10.15	
	BREAK	BREAK	10.55	10min
4	Minutes & Matters Arising (8 October 2024)	Linda Wan, Council Co-Chair	11.05	5min
5	Governance Board Updates	Linda Wan, Council Co-Chair	11.10	5min

### **AGENDA**



6	<ul> <li>Autism Action Plan – progress on actions</li> <li>Priority Leads</li> <li>Council Lead NHS ELFT Lead</li> </ul>	Experts by Experience Linda Wan, Council Co-Chair Aisha Ahmed, NHS ELFT	11.15 11.35 11.42	20min 7min 8min
7	AOB - Information sharing	ALL	11.50	5min
8	Meeting Rules & Review	Emma Kofie, ARAG Co-chair	11.55	5min
9	Next Meeting Monday 28 <sup>th</sup> April 2025	Emma Kofie, ARAG Co-chair	12.00	0min
10	Mini Health Fair - Refreshments available	Various experts	12.00	60min
11	Close		13.00	0min



## **Meeting Rules**

10:05- 10:15 WE ARE NEWHAM.

# Meeting Rules Linda Wan





Please speak slowly with easy words



No jargon to be used



Stop if people show they don't understand



Use you communication cards if you want to speak

10:05- 10:15
WE ARE NEWHAM.

# Meeting Rules Linda Wan





please give us a chance to ask questions



make sure everyone has time to understand what is Being said



Don't speak over each other

10:05- 10:15 WE ARE NEWHAM.



## **Manchester University**

Kelly Birtwell, Laura Brown, & Erin Beeston

slides

10:15- 10:35
WE ARE NEWHAM.

## **Manchester University**

Kelly Birtwell, Laura Brown, & Erin Beeston





10:35- 10:45
WE ARE NEWHAM.



### Healthwatch

Manushi Mehta

slides

10:45- 10:55 WE ARE NEWHAM.

### Healthwatch

### Manushi Mehta





10:45- 10:55 WE ARE NEWHAM.



### **BREAK**

10 minutes, back at 11:05am

10:55- 11:05
WE ARE NEWHAM.

### **AGENDA**



1	Welcome & Introductions - facilitators	Emma Kofie, ARAG Co-chair	10.00	5min
2	Meeting Rules & Review	Emma Kofie, ARAG Co-chair	10.05	10min
3	Theme: Your Health  Guest Speakers	Various speakers	10.15	
	BREAK	BREAK	10.55	10min
4	Minutes & Matters Arising (8 October 2024)	Linda Wan, Council Co-Chair	11.05	5min
5	Governance Board Updates	Linda Wan, Council Co-Chair	11.10	5min



# Minutes & Matters Arising ARAG 8 October

11:05- 10:10 WE ARE NEWHAM.

## Minutes & Matters Arising



Linda Wan

**Autism Residents' Advisory Group (ARAG) Meeting** 

**Canning Town Library 08/10/2024 09:30am – 12:00am** 

### **Attendees:**

Linda Wan – Co-Chair, LBN Commissioner

Daniel Nichols - LBN Commissioning Assistant

Nicola Bishop – VoiceAbility, Support Facilitator

9 online Residents7 in-person Residents/Participant

### **Guest Speakers**

1. Jasbir Kaur - UEL (on-line)

2. Peter Chung - u3a

3. Kristin Mullholland - Recovery College

#### **Previous ARAG Minutes & Slides:**

Newham's Autism Resident Advisory Group (ARAG) – Autism – Newham Council

11:05- 10:10 WE ARE NEWHAM.

## Minutes & Matters Arising



Linda Wan

Theme: Access to Education, Training & Learning

### **Guest Speaker 1**

Jasbir Kaur, UEL (on-line)

- ☐ Financial advice options, graduate loans
- Discretionary year if abandoned due to health problems
- ☐ Information, Advice and Guidance service at the University
- Quiet room available at the Open Day (register as an access need)

11:05- 10:10

# Minutes & Matters Arising Linda Wan



Theme: Access to Education, Training & Learning

### **Guest Speaker 2**

Peter Chung, University of the 3rd age (u3a), Chair

- □ Newham U3a launched 16 October 2024, Objective to build social connections and have fun
- ☐ Activities open to all unemployed, retired, young people etc.
- Annual Fee £15 (concessions available)

11:05- 10:10

# Minutes & Matters Arising



Theme: Access to Education, Training & Learning

### **Guest Speaker 3**

Kristin Mullholland, Newham Recovery College

- ☐ Various courses available designed to support people with their mental wellbeing
- □ Drop in Tuesday, Thursday or Friday at Stratford Advice Arcade
- courses are available to anyone with a connection to Newham
- ☐ Free funded by the NHS

11:05- 10:10

# Minutes & Matters Arising Linda Wan



**Autism Residents' Advisory Group (ARAG) Meeting** 

Canning Town Library 08/10/2024 09:30am - 12:00am

### **ACTIONS** from last meeting

**ACTION 1:** Linda to work with Kristin to identify any autism training that can be co-produced together

**ACTION 2:** Linda to share P1 Lead Shantell's update with the group

**ACTION 3:** Linda to share priority leads email address

#### **Previous ARAG Minutes & Slides:**

Newham's Autism Resident Advisory Group (ARAG) - Autism - Newham Council

11:05- 10:10

## **Minutes & Matters Arising**

Linda Wan





11:05- 10:10



## **Governance Board Updates**

Linda Wan

11:10- 11:15
WE ARE NEWHAM.

# Governance Board Updates Linda Wan



### **Autism Strategic Delivery Board**

(19 Nov)

- London Fire Brigade: Autism Project, City Wide Campaign, NAS & LFB Training Package, working with schools to teach the 3-words locator, mobile phone recordings to introduce autistic children to the sound of the alarms & cardboard cutouts of LFB in full gear to desensitise child, allocate a 'safe person' for fire safety
- new ELFT autism webpages <u>www.elft.nhs.uk/adult-autism-diagnostic-services</u>
- suicide prevention strategy <u>About the Newham Suicide Prevention Strategy Suicide prevention in Newham –</u>
   Newham Council
- NEL pathways approach to eating disorders, eating disoreder referral form incude autism and can now self-refer
- autistic & homeless, referral forms to now identify autistic person for fast track to autism service
- Hospital welcome pack for autistic residents
- Met Police engaging with schools to teach children about safety

11:10- 11:15

# Governance Board Updates Linda Wan



**Autism & LD Joint Planning Board** (25 Oct – cancelled for 24 Jan)

**Health & Care Partnership Board** 

(01 Nov)

Emma Akousa presentation on her jorney

**Health & Wellbeing Board** 

(-- --)

11:10- 11:15
WE ARE NEWHAM.

# Governance Board Updates Linda Wan





11:10- 11:15

### **AGENDA**



6	<ul> <li>Autism Action Plan – progress on actions</li> <li>Priority Leads</li> <li>Council Lead NHS ELFT Lead</li> </ul>	Experts by Experience Linda Wan, Council Co-Chair Aisha Ahmed, NHS ELFT	11.15 11.35 11.42	20min 7min 8min
7	AOB - Information sharing	ALL	11.50	5min
8	Meeting Rules & Review	Emma Kofie, ARAG Co-chair	11.55	5min
9	Next Meeting Monday 28 <sup>th</sup> April 2025	Emma Kofie, ARAG Co-chair	12.00	0min
10	Mini Health Fair - Refreshments available	Various experts	12.00	60min
11	Close		13.00	0min

newham.gov.uk



### Autism Action Plan – progress on actions

Various speakers

11:15- 11:50





Exerts by Experience

**Priority 1:** Shantell Thomas

improve understanding and acceptance of autism within society;

**Priority 2:** Natalya Fisher

improve autistic children and young people's access to education - and support positive transitions into adulthood;

**Priority 3:** Aurora Todisco

support more autistic people into employment;

11:15- 11:35





### Exerts by Experience

Priority 4: Jay Gee

tackle health and care inequalities for autistic people;

**Priority 5:** Lauren Fernandez

build the right support in the community and support people in inpatient care;

**Priority 6:** Ria Chapman

improve support within the criminal and youth justice systems.

11:15- 11:35

## **Autism Action Plan – progress on actions**



#### Linda Wan & Aisha Ahmed

- Autism Leads update
  - World Autism Acceptance Week 2-8 April
  - Autism Champions
  - LBN Webpages updated

<u>Support & Information for Autistic Residents – Autism – Newham Council</u> and <u>Newham Autism Action Plan – Autism – Newham Council</u> (Autism Action Plan & Actions Y1)

- Papyrus Suicide & Autism Training: Pilot March
- Peer Support Worker update
  - Peer Support Needs Survey feedback
  - Peer Support Group Pilot Autistic & working: managing anxieties

11:35- 11:50 WE ARE NEWHAM.



Newham London

## **Autism Action Plan – progress on actions**

Various speakers



11:35-11:50



## **AOB**

11:50- 11:55
WE ARE NEWHAM.

# Sharing Information All welcome to share



- Spectrum
- Monthly Broadcasts (autism related news) and Autism Resource & Information Pack
  - Support & Information for Autistic Residents Autism Newham Council

11:50- 11:55
WE ARE NEWHAM.



## **Meeting Rules Review**

11:55- 12:00

# Meeting Rules Linda Wan





Please speak slowly with easy words



No jargon to be used



Stop if people show they don't understand



Use you communication cards if you want to speak

# Meeting Rules Linda Wan





please give us a chance to ask questions



make sure everyone has time to understand what is Being said



Don't speak over each other

11:55- 12:00

### Dates of next meeting

Newham London

in-person and online

Monday 28 <sup>th</sup> April 2025	10am-12pm	Stratford Advice Arcade
Monday 7 <sup>th</sup> July 2025	10am-12pm	John Hopkins Room, Stratford Library
Monday 6 <sup>th</sup> October 2025	10am-12pm	Stratford Advice Arcade
Monday 26 <sup>th</sup> January 2026	10am-12pm	John Hopkins Room, Stratford Library

12:00-12.00 WE ARE NEWHAM.

### Mini health fair





### Speak to an expert today!

- Health checks
- Breast Cancer
- Bowel Cancer

12:00 –13.00 WE ARE NEWHAM.